И листата се оцветиха в златно

И листата се оцветиха в златно

Всяка година по това време, преди листата да се откъснат от клоните на широколистните  храсти и дървета природата ни показва своето величие в един пъстър шедьовър. На какво всъщност се дължи обагрянето на листата?

Зеленият цвят на широколистните дървета постепенно избледнява и се заменя от ярките есенни багри. Ето как става това, постепенната промяна в цвета се осъществява чрез разграждането на хлорофила – зеленото вещество в листата. С помощта на хлорофила в листата на растенията се осъществява фотосинтеза – процесът, при който се изграждат органични вещества необходими за основните жизнени процеси на растението. При разлагането на зеленото вещество на листата се появяват жълти багрилни вещества, а натрупването на дъбилни вещества придава кафявия цвят на някои листа.

В листата на някои растения под влияние на слънчевата светлина се образуват червени багрилни вещества. Червеното оцветяване е най-интензивно когато за по-продължително време се установи високо атмосферно налягане – топлите слънчеви дни се редуват със студени и ясни нощи. Ниските нощни температури ограничават изнасянето на червените багрилни вещества от листата и от там разнообразието в цветовете добива пурпурни нюанси.

Цветната есенна феерия е един от признаците, че настъпва огромна промяна в природата. Това е и основно доказателство, че настъпва промяна в състава на листата на широколистните дървета и храсти. Преди да паднат на земята обаче, ценните вещества в листата се разграждат и се вливат в стъблото, като така не се губят. По време на зимния период те се натрупват и се запазват в дървото, за да може през пролетта, когато започне усиленото движение на соковете тези вещества да се използват отново в следващия цветен танц на природата – раждането на пролетта.

По материали от немския печат.

Коментирай