Как да си поставим постижими цели?

Как да си поставим постижими цели?

Има няколко неща, които отличават успешните от по-малко успешни хора. Едно от тях е че успешните хора са много добри в поставянето на цели и тяхното реализиране.

Защо е важно това?

За да можем да стигнем някъде, за да можем да направим нещо, каквото и да било, трябва да имаме цел, но това не е достатъчно, трябва да знаем как да я постигнем. Целта е нещото, което ни помага да се движим устремено напред към това, което искаме да постигнем.

Целта трябва да е вашият малък помощник, която да ви води всеки ден, да ръководи всяко ваше действие и всяка ваша стъпка.

Когато станете сутрин питате ли се каква ще бъде целта на този ден? Или просто отивате на работа, правите това, което се иска от вас и се молите денят да мине по-бързо, денят минава, и пак си мислите – още един пропилян ден.

 Когато правим нещо трябва да се запитаме защо го правим? Какво е целта на това, което правим? Когато отивате на работа сутрин, знаете ли защо го правите? Каква е крайната ви цел? Какво ще ви даде лично на вас постигането на тази цел?

Замислете се сериозно, наистина какво искате от живота. Вземете лист и напишете три неща, които искате да постигнете. Само три. Три неща, които биха ви направили щастливи, които искате да направите отдавна и все отлагате. Кои са трите неща, за които винаги сте мечтали? Защо само три? Защото, колкото повече са, толкова по-сложно изглежда всичко.

Нека първо си отговорим на един въпрос: Каква е разликата между Мечта и Цел?

Когато човек поиска нещо много силно, той започва да мечтае за него, изживява мечтата си многократно и за да излезе от това опиянение трябва или да постигне мечтата си или да я остави да избледнее и да се превърне в невъзможен блян.

Мечтата е нещо, което в нашето съзнание е желано, но много далечно и недостижимо. Докато целта е желание, което искаме да постигнем. Въпросът е как да изградим пътя по който да стигнем от момента, в който се намираме сега до целта, към която се стремим.

Как да превърнем мечтата си в цел?

Едно от първите неща, които трябва да направим е да решим дали наистина искаме да постигнем това. След като сме наясно по този въпрос е време да се захванем за работа.

Определяме времето, за което искаме да постигнем целта си. Много е важно да определим реалистично времето, за което искаме да постигнем нашата цел. Ако не го направим реалистично, ще бъдем много разочаровани, когато дойде моментът и осъзнаем, че сме много далеч от целта си.

Изготвяме план – отбелязваме основните задачи, които ще ни помогнат да постигнем целта си. След това започваме да мислим върху всяка една от тези задачи. Разгледайте ги добре и запишете всички действия, които трябва да предприемете за да ги постигнете. Всички! Запишете поне 50 към всяка една от точките.

Когато и това е готово предстои най-трудната задача – да започнем да осъществяваме мечтата си.

Действайте!

Взимаме списъка с всички действия, които трябва да извършим и всеки ден правим поне по три от тях. Записвайте си когато изпълните някоя от задачите и ревизирайте списъка си като добавяте нови и нови задачи, които да ви водят все по-близо до основната ви цел.

Когато се запитате какъв е смисъла на това, вие винаги ще имате отговор – осъществявам мечтата си! Така и животът ви ще изглежда по друг начин, ще придобие друг смисъл и ще се почувствате по-силни и по-смели, защото сте решили да осъществите мечтите си.

Бъдете смели – мечтайте и действайте!

Коментирай