Защо е важно да питаме? – част 2

Защо е важно да питаме? – част 2

Спомнете си момент в детството си когато сте искали да разберете нещо, което е било важно за вас. Питали сте много пъти различни хора, докато не сте получили задоволителен отговор. Ситуацията не се е променила – само въпросите са малко по-различни.

Съществуват много техники и правила за задаване на въпроси. Голяма част от тях работят за едни, за други не. Много от тях са полезни в определени ситуации, в други – по-скоро не!

Ето няколко златни правила според големия майстор на задаването на въпроси, гуру в бизнес средите и един от търсените консултанти, Йън Купър:

    Бъди прям и питай директно!

Едно от често срещаните затруднения, които изпитваме е да зададем директен въпрос. Притесняваме се как  биха реагирали, какво биха си помислили, дали е редно да питаме и куп други неща и в крайна сметка задаваме въпроса така, че или не са ни разбрали или се получава това, от което най-много се опасяваме.

Правилото е много просто – задаваме въпроса директно и без всякакви притеснения. Просто питаме това, което ни интересува!

    Никога не предполагай, че можеш да получиш отрицателен отговор!

Друга много допускана грешка е да очакваме да ни отговорят отрицателно. Случвало ли ви се е да не зададете въпрос, просто защото „няма смисъл”, или „няма да ме приемат на сериозно”, или защото „едва ли ще се съгласят”, или „те вече са взели решение”, или „не мога да променя мнението им”, или „това, което им предлагам не е добро за тях” и т.н.

Много пъти пропускаме възможности, само защото не сме задали въпрос, който би могъл да ни отвори много нови полета за изява.

Помислете – кога за последно се спряхте и не попитахте важен за вас въпрос, само защото сте се почувствали неудобно или сте решили, че ще накарате човека срещу вас да се почувства неудобно? Какво постигнахте с това? Какви щяха да са последствията, ако бяхте попитали? Претеглете плюсовете и минусите и следващия път – Просто Попитайте!

    Не се страхувай да задаваш неудобни въпроси!

Много често неудобните въпроси са именно важните въпроси. Ние изпитваме панически страх да зададем въпрос свързан с пари, с финализиране на сделка и т.н. това идва от страха ни от отказ. Само че няма как да разберем, ако не попитаме!

По-добре е да зададем един въпрос, вместо да се терзаем, че не знаем отговора и да чакаме да го научим по друг начин!

    Ако не успееш от първия път, питай по друг начин!

Много хора се отказват да задават въпроси при първия отказ. Напълно нормално е не всеки път да са съгласни с вас. Причината за отказ може да бъде всякаква, може дори да няма нищо общо с вас самите.

Понякога и ние даваме отрицателен отговор на въпроси, на които при други обстоятелства бихме отговорили положително. Всичко зависи от нагласата, настроението, отношението, мястото, момента и ред други субективни обстоятелства. Това че някой не е отговорил положително още при първото ви запитване, не означава, че при следващото ще отговори пак така.

Просто попитай пак, но по друг начин!

(Следва)

Коментирай